torstai 28. heinäkuuta 2016

Pieni Kotka-opas ja vinkit Meripäiville

Tänään on taas aika suunnata Kotkan Meripäiville, johon parempi ja muu seurueemme lähti jo eilen. Koska olen työn raskaan raataja, lähden itse bussilla perässä vasta tänään. Olen ollut Meripäivillä vain kerran aiemmin, mutta Kotka sen sijaan on vuosien varrella tullut tutuksi sillä niin isovanhempani, ystäväni puolisoineen, kuin miehenkin puolen sukua asustaa siellä. Tässä siis muutamia vinkkejä Meripäiville ja miksei ihan vaan muutenkin loppuvuoden aikana Kotkaan suuntaaville:

MERIPÄIVÄVIIKONLOPPU


Summer Volley @ Vaakku

Perinteisesti Meripäivälauantaina Varissaaressa järjestettävä Vaakku Volley kulkee tänä kesänä nimellä Summer Volley @ Vaakku ja se järjestetään lauantaina klo 9:00 alkaen. Varissaari sijaitsee Kotkan edustalla noin kymmenen minuutin merimatkan päässä mantereelta. Varissaaren yhteysalus M/S Klippan liikennöi lauantaina non-stop-periaatteella ja lisäksi yleisöä kuljettaa myös Kajava-alus klo 09:00 alkaen.

Meiltä tämä jää tänä vuonna väliin, mutta edelliskerran perusteella voin suositella lämpimästi. Varissaari on muutenkin näkemisen arvoinen paikka ja Vaakku Volleyn aikaan sinne kerääntyy suuri joukko ihmisiä kannustamaan pelaajia ja nauttimaan esimerkiksi piknikeväistä aurinkoisilla rantakallioilla. Saaressa palvelee myös Ravintola Vaakku, jossa voi nautiskella a la carte-annoksista ja kahvilaherkuista.

Meripäiväareena

Meripäiväareena sijaitsee tänä vuonna Arto Tolsa Areenan hiekkakentällä ja Areenalla nähdään lukuisia kotimaisia esiintyjiä perjantai- ja lauantai-iltana. Areenan konsertit ovat maksullisia ja itse olemme hankkineet liput lauantaille jo etukäteen. Lauantaina vuorossa ovat Evelina, Mira Luoti, Jannika B, Pariisin Kevät, Paperi T, Antti Tuisku (!!!!) ja Cheek. Edellisen kerran Meripäivillä ollessamme emme käyneet Areenan keikoilla lainkaan, joten nyt odotan kovasti myös sinne pääsemistä.

Ruokakojut & Telttaravintolat

Meripäiväalueelta löytyy lukuisia ruokakojuja ja jos parempaa puoliskoani on uskominen, niin Meripäivien aikana on vähintään kerran ostettava annos Kuusamon muikkuja. Lisäksi alueelta löytyy useampia telttaravintoloita, joiden terassit palvelevat yömyöhään saakka.SYÖ

Kotkasta löytyy useampikin kiva ruokapaikka, jotka ollaan jo ehditty testaamaan. Täytyy myöntää, että ennakko-odotukset Kotkan ravintolatarjontaa eivät etukäteen olleet kovin korkealla, mutta iloisia yllätyksiä on osunut omalle kohdalle useampiakin.

Canttiini - viihtyisä lounas- tai illallispaikka ydinkeskustassa

Canttiini sijaitsee Amarilloa vastapäätä, aivan Kotkan keskustassa, osoitteessa Kaivokatu 15. Olemme käyneet täällä syömässä muutamaankin otteeseen ja olleet tyytyväisiä sekä ruokaan, että palveluun. Paikka on myös todella suosittu ja viime kerralla ilman pöytävarausta illalliselle suunnatessamme jouduimme toteamaan, että ravintola oli aivan tupatentäynnä ja suuntaamaan tien toisella puolen sijaitsevaan Amarilloon.

Canttiinin listalta löytyy jotain jokaiselle, eli niin kana-, liha-, kuin kala-annoksiakin pastasta burritoihin. Itse voin suositella ainakin Vuohenjuustotipua, sekä miehen siskon suosikkia, Grillikanavartaita. Canttiini on avoinna ma – pe 10.30 – 23.00, la 12.00 – 23.00 ja su 12.00 – 21.00.

Korkeakosken Kalastuskievari - kahvila-ravintola upeilla maisemilla

Kävimme pari vuotta sitten mummini synttärilounaalla Korkeakosken Kalastuskievarissa ja voin suositella ravintolan seisovan pöydän lounasta lämpimästi. Lounas tarjoillaan arkisin klo 11-14, mutta tilauksesta ryhmille myös muina ajankohtina. Kalastuskievari sijaitsee aivan Korkeakosken kupeessa ja ravintolasta on uskomattomat näkymät alas koskelle.

Kievarin lounas oli mielestäni perinteinen ja maistuva, kuten odottaa saattaa, niin kalaa oli tarjolla parissa eri muodossa. Miljöökin on perinteinen ja ruokailemassa käyvät niin kalamiehet, turistit, kuin paikallisetkin. Kievarista on mahdollista tilata myös pizzaa ja ravintolassa on a-oikeudet. Lisäksi tarjolla on myös tuoretta kahvia ja leivonnaisia. Korkeakosken Kalastuskievari avoinna ma -pe 8.00-18.00(02), sekä la - su 12-20 (02).

Fransmannin brunssi - loistava brunssi sopuhinnalla

Kuten odottaa saattaa, Kotkassa ei kovin suurta brunssitarjontaa ole saatavilla, mutta miksi pitäisikään, kun yksikin hyvä riittää. Kävimme Fransmannin brunssilla ystävieni kanssa viime vuoden puolella viettäessämme tyttöjen viikonloppua Kotkassa ja siitä lähtien olen haikaillut takaisin sinne. Tuolloin brunssi maksoi S-etukortilla 19,90 euroa ja sisälsi lasin kuohuvaa, buffet-pöydän joka sisälsi salaatteja ja kylmiä ruokia, sekä leipää, lämpimän a la carte-annoksen jonka sai valita kolmesta eri vaihtoehdosta, sekä herkullisen jälkiruokapöydän kahvin tai teen kera. En ollut uskoa korviani ystävieni kertoessa tästä ja kun lopulta pääsin tätä itse testaamaan, lunasti brunssi kyllä kaikki odotukseni.

Äsken googlaillessani huomasin, että itseasiassa nyt Fransmannin brunssi on uudistunut ja aukeaa jälleen 28.8. Hinta on nykyään 22 euroa ja lämpimät ruoatkin löytyvät buffetista. Täytynee siis testata pian myös tämä uudistunut versio, uskallan väittää, että ruoka on yhtä maistuvaa edelleen. Fransmanni sijaitsee Kotkan keskustassa osoitteessa Keskuskatu 21 ja brunssia tarjoillaan sunnuntaisin klo 12.00-15.00.

Tärppi! Pikkulinnut ovat kertoneet, että myös Merikeskus Vellamossa tarjoillaan nykyään brunssia viikonloppuisin klo 11-15. Brunssin hinta on vain 16,50 €/hlö ja se sisältää mm. raikkaita vihanneksia ja hedelmiä, tuoreita leipiä, kalaa, juustoja ja leikkeleitä, croissanteja, jogurttia, kotitekoista granolaa, smoothieita, fruitieita, munakasta, makkaroita ja uuniperunoita erilaisin täyttein sekä erilaisia makeita herkkuja. Olen kuullut tästä positiivisia kommentteja ja tämä on kyllä päästävä testaamaan myös itse!
NÄE & KOE

Sapokan Vesipuisto

Sapokan puisto on yksi lempijutuistani Kotkassa ja täällä riittää ihailtavaa oli vuodenaika mikä hyvänsä. Sapokassa monipuolisen kasvillisuuden lisäksi pääosassa ovat vesi, kivi ja valaistus. Kohokohtana on noin 20 metriä korkea vesiputous, jossa merivesi syöksyy alas kalliolta. Monet puiston kasveista on myös merkitty nimikyltein. Sapokka on upean näköinen myös pimeällä, sillä puistosta löytyy pari sataa pienoisvalonheitintä, jotka valaisevat valittuja yksityiskohtia.

Keisarillinen kalastusmaja ja Langinkosken alue

Langinkosken luonnonsuojelualueelle on helppo saapua myös autolla, sillä alueelta löytyy kaksikin eri parkkipaikkaa. Keisarillinen kalastusmaja sijaitsee Langinkosken äärellä ja on nykyään elävä kotimuseo. Talvisin museo on suljettu, mutta kesällä siellä pääsee vierailemaan joka päivä ja tarjolla on myös opastettuja kierroksia. Kesäisin alueella palvelee myös kahvila.

Me olemme ihailleet kalastusmajaa vain ulkopuolelta ja ulkoilleet Langinkosken luonnonsuojelualueella, josta löytyy muutamakin eri ulkoilureitti. Alueella on myös hyvät kartat ja opasteet. Viimeksi oltiin täällä kevättalvella Aapon kanssa ja mukavasti pääsi liikkumaan koirankin kanssa. Kuohuva koski oli todella vaikuttavan näköinen aurinkoisella pakkassäällä, mutta hurmaa varmasti myös kesäaikana.

Merikeskus Vellamo

Merikeskus Vellamo on kaikille avoin tutkimus- ja oppimiskeskus, joka kiinnittää ohikulkijan myös arkkitehtuurinsa puolesta. Jättiläismäistä aaltoa muistuttavan Vellamon julkisivu rakentuu peltikaseteista, silkkipainetuista lasilevyistä ja alumiiniritilöistä. Hauska yksityiskohta on myös se, että Vellamon katolle pääsee vapaasti kävelemään ja kattoestradilta avautuvat laajat näkymät kaupungin ja meren suuntaan.

Me emme ole vielä käyneet katsomassa Vellamon näyttelyitä, mutta myös ne kiinnostaisivat kovasti. Yhdellä pääsylipulla pääsee tutustumaan niin Suomen merimuseon, kuin Kymenlaakson museonkin näyttelyihin. Tällä hetkellä esillä on muunmuassa Usko, toivo, rakkaus. Merimiestatuointeja- näyttely, jossa käsitellään merimiestatuointien historiaa ainutlaatuisen tatuointimallikokoelman kautta, sekä Repin-instituutin kuvataidekoulutuksen Näkökulma-niminen juhlanäyttely.

OSTA

Kotkassa käytäessä on aina ostettava torilta possot eli jättimäiset munkkipossut, joiden sisästä löytyy yleensä omenahilloa. Toinen mieheni opettama pakollinen ostos on "maailman paras leipä" eli Reittisen Rieska, jota on saatavilla useammassa eri marketissa ja lisäksi keskiviikkoisin sekä lauantaisin Karhulan torilta.

Jos et ole vielä Kotkassa vieraillut, niin harkitseppa vakaasti visiittiä sinne! Itse hyppään bussiin heti töiden jälkeen ja lähden taas nauttimaan auringosta ja raikkaasta meri-ilmasta. Kuvituksena kuvia kesän 2014 Meripäiväviikonlopulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti